Radyosensitif hücre nedir?
Radyasyona duyarlı hücreler: Radyasyona duyarlı hücreler.
Reoksijenasyon nedir?
Reperfüzyon hasarı, bazen iskemi-reperfüzyon hasarı (IRI) veya reoksijenasyon hasarı olarak da adlandırılır, dokuya kan akışı bir iskemi veya oksijen eksikliği (anoksi veya hipoksi) döneminden sonra geri döndüğünde oluşan doku hasarıdır. Bazen iskemi olarak adlandırılan yaralanma – Reperfüzyon hasarı (IRI) veya reoksijenasyon hasarı olarak da adlandırılır. Kan kaybı, bir iskemi veya oksijen eksikliği (anoksi veya hipoksi) döneminden sonra meydana gelir. Bu, dokuya kan akışının yeniden sağlanmasıyla (reperfüzyon) oluşan doku hasarıdır.
Radyosensitivite nedir?
Radyosensitivite, hücrelerin, dokuların, organların veya organizmaların iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı etkilerine karşı göreceli duyarlılığıdır. Radyosensitivite, hücrelerin, dokuların, organların veya organizmaların iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı etkilerine karşı göreceli duyarlılığıdır.
Radyoterapinin 5R’si nedir?
Radyasyon alan dokuda 5R (Onarım, Repopülasyon, Reoksijenasyon, Redistribüsyon, Radyasyon Duyarlılığı/Direnci) kavramının temel olarak bilinmesi gerekmektedir.
Radyasyondan en çok etkilenen organ nedir?
Özellikle göz en çok etkilenen organdır ve görme bozukluğuna, katarakta ve göz adaptasyonunun yavaşlamasına neden olur. Öte yandan cilt radyasyona karşı daha dirençlidir.
Overkill etkisi nedir?
Overkill, anahtar sözcüğü olan bir kartın, sıranız sırasında verilen hasardan daha az canı olan bir karaktere hasar vermesiyle etkinleşen bir yetenektir. Overkill, anahtar sözcüğü olan bir kartın, sıranız sırasında verilen hasardan daha az canı olan bir karaktere hasar vermesiyle etkinleşen bir yetenektir. Yetenek.
Subletal hasar nedir?
Öldürücü olmayan hasar: Bu, genellikle dolaylı olarak meydana gelen ve tekrarlanan radyasyon dozu uygulanmadığı, yani ek öldürücü olmayan bir hasara yol açılmadığı takdirde saatler içinde onarılabilen hasardır.
Reperfüzyon nedir tıpta?
Reperfüzyon, iskemiye maruz kalmış dokulara veya organlara kan akışını ve oksijeni geri kazandırma sürecidir. Reperfüzyon hasarı, iskemi dönemini takip eden kanama sonrası dönemde dokulara veya organlara verilen hasardır.
Radyoterapide gy ne demek?
Emilen radyasyon birimi daha önce rad olarak tanımlanıyordu. Bu tanım son 30 yılda griye (kısaltılmış haliyle Gy) değiştirildi. 1 Gy, 1 kg dokuda emilen 1 joule enerji miktarıdır. Radyoterapi gören bir hasta, tedavi süresine bağlı olarak 40-70 Gy radyasyon dozuna maruz kalır.
Noniyonize nedir?
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon: Çarptığı atom veya molekülde iyon oluşumuna neden olmayan radyasyon. İyonlaştırıcı radyasyona kıyasla daha düşük enerjiye sahip olduğundan zararlı etkileri daha azdır. Görünür ışık, ultraviyole ışık, kızılötesi ışık, radyo dalgaları ve mikrodalgalar iyonlaştırıcı olmayan radyasyona örnektir (8).
Let nedir radyolojide?
LET, iyonlaştırıcı radyasyon parçacığının içinden geçtiği malzemeye birim uzunluk başına aktardığı enerji miktarıdır. Genellikle keV/µm (mikrometre başına kiloelektronvolt) birimleriyle ifade edilir. LET, iyonlaştırıcı radyasyon parçacığının içinden geçtiği malzemeye birim uzunluk başına aktardığı enerji miktarıdır. Genellikle keV/µm (mikrometre başına kiloelektronvolt) birimleriyle ifade edilir.
Radyoterapide sib nedir?
Radyoterapide Eş Zamanlı Entegre Boost Yöntemi IMRT’de radyasyon dozu normal dokuya zarar vermeyecek şekilde ayarlanır. Aynı zamanda farklı tedavi protokolleri için farklı dozların uygulanması sürecine Eş Zamanlı Entegre Boost (SIB) denir.
Kaç çeşit radyoterapi vardır?
Radyoterapi iki şekilde uygulanır: dışarıdan (eksternal) ve içeriden (internal). Bu iki yöntem bazı hastalarda ardışık olarak uygulanabilir.
Repopülasyon nedir?
Repopülasyon, RT’de doz fraksiyonlama değişiklikleri sırasında normal ve tümörlü dokuların radyasyona verdiği yanıtı etkileyen biyolojik faktörlerden biridir.
Fibrosit hücre nedir?
Fibroblast, vücuttaki diğer dokuları veya organları destekleyen ve birbirine bağlayan lifli bir hücre yapısı olan bağ dokusunun oluşumunda rol oynayan en aktif hücredir.
Radyasyona duyarlı ne demek?
‘Radyasyon duyarlılığı’ terimi, organizmaların iyonlaştırıcı radyasyonun etkisine olan duyarlılığını ifade eder. Radyasyon duyarlılığı, hücrelerin ışınlanmış genetik materyalinin (DNA) yetersiz onarımı ve/veya hatalı onarımı (örneğin, hatalı onarım mekanizmaları) nedeniyle oluşabilir. ‘Radyasyon duyarlılığı’ terimi, organizmaların iyonlaştırıcı radyasyonun etkisine olan duyarlılığını ifade eder. Radyasyon duyarlılığı, radyasyona maruz kalan hücrelerin genetik materyalinin (DNA) yetersiz onarımı ve/veya hatalı onarımı (örneğin, hatalı onarım mekanizmaları) nedeniyle oluşabilir.
Radyoaktif etki nedir?
Radyoaktivite, fazla enerjiye sahip atom çekirdeklerinin radyasyon yayarak fazla enerjilerini serbest bırakması olayıdır. Bu olaya radyoaktif bozunma da denir.
Radyasyon hücreye ne şekilde etki eder?
Radyasyon ve radyasyona maruz kalan elektronlar hücre içinde rastgele hareket eder ve hücreyi oluşturan çeşitli moleküllere zarar verir. Hücre çekirdeğindeki kromozomal DNA da radyasyondan zarar görebilir ve radyasyona maruz kalan elektronlar hücre içinde rastgele hareket eder ve hücreyi oluşturan çeşitli moleküllere zarar verir. Hücre çekirdeğindeki kromozomal DNA da zarar görebilir.