Hangi davalar birlikte açılabilir?
Aynı yargı bölgesinde açılan davaların birleştirilmesi. Aynı mahkemede açılan ve görülen davalar, aralarında bağlantı varsa, talep üzerine veya davanın herhangi bir aşamasında kendiliğinden, davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir (HMK m. 166/1).
Davalar hangi mahkemede birleştirilir?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama geliyor? Her iki davaya da bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
Mahkeme dosyası neden birleştirilir?
Bu hükmün amacı, devam eden uyuşmazlıkların birlikte karara bağlanmasını uygun kılmaktır. Amaç, tüm delillerin birlikte değerlendirilmesi, daha adil bir karara varılması ve alınacak kararlarda olası değerlendirme hatalarının önlenmesidir.
Birleştirme kararı istinaf edilir mi?
“Aynı yargı çevresinde aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf hakkı; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
İki dava aynı anda açılabilir mi?
Davanın usul hukuku açısından değerlendirilmesinde davacı, aynı davada davalıya karşı birden fazla bağımsız asıl iddiayı birleştirebilir, yani aynı dava ile birden fazla iddia ileri sürebilir.
Birleştirme kararı ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?
Esas itibariyle kesin hüküm, mahkeme kararına atfedilen hukuki gerçeklik niteliğidir². Bu hukuki gerçeklik nedeniyle, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak aynı konuda yeni bir dava açılamayacağı kabul edilmiştir.
Davaların birleştirilmesi için tarafların aynı olması gerekir mi?
Bu kararı vermek isteğe bağlıdır. Davaları bir araya getirebilmek için davalar arasında bir bağlantı olması gerekir. Davalar arasında bir bağlantı olması için gereken koşullar şunlardır: Davalar aynı veya benzer nedenlere dayanmalıdır.
Soruşturma dosyası birleştirilebilir mi?
Düzenlemeden anlaşılacağı üzere; “Cumhuriyet savcısının istemine uyulması kaydıyla” ibaresi yer aldığından, Cumhuriyet savcısının birleştirme talebi olmadıkça, bağlantı bulunduğundan iki mahkemeden birinde dosyaların birleştirilmesi mümkün değildir.
Dosyalar ne zaman birleştirilir?
Bu davaların birleştirilmesi her zaman talep edilebilir. Farklı yargı bölgelerinde görülen davalar, taraflardan biri talep etmediği sürece mahkeme tarafından kendiliğinden birleştirilemez. Birleştirme, ikinci davanın açıldığı mahkemede talep edilebilir.
Birleştirme kararına itiraz edilir mi?
CMK’nın 267. maddesinde; hâkim kararları ve kanunla belirlenen hallerde mahkeme kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabileceği hükme bağlanmıştır. CMK’nın birleşmeye ilişkin hükümleri incelendiğinde, bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemelerinin kararları genellikle birbirini etkilemez.
Dava birleştirilirse ne olur?
Bu karar, birleştirilmiş davaların yargılama aşamalarının birlikte yürütüleceği ve her davanın ayrı ayrı karara bağlanması gerektiği anlamına geliyor. Hiçbir davanın birleşip tek bir dava haline gelmesi söz konusu olmayacak.
2 kez istinaf olur mu?
Temyiz süresi içerisinde ikinci kez itiraz edilebilir. (Hukuk Dairesi – Karar: 2019/9846)
Birleştirme talebi nasıl yapılır?
Dosyaların birleştirilmesi başvurusunun kabul edilebilmesi için, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 166. maddesine göre, her iki davanın konusu ve taraflarının aynı olması gerekir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, dosyaların birleştirilmesi için örnek başvuru, talep üzerine veya kendiliğinden yapılabilir.
Birlikte dava nasıl açılır?
İsteğe bağlı prosedürde, davalı ortaklar iddialarını bir dilekçe ile birlikte sunabilirler. Talep edilen iddiaların miktarı, dilekçede her davacı için ayrı ayrı belirtilmelidir. İsteğe bağlı davalı ortaklar davayı birlikte yürütebilirler. Ancak, davaları birbirinden bağımsızdır.
Bağlantılı dava nedir?
1. (4001 sayılı Kanunun 18 inci maddesi ile eklenen fıkra) Aynı maddi veya hukuki sebepten doğan veya bunlardan birinin hükmünün diğerine etki ettiği davalar, birbiriyle ilişkili davalardır.
Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?
Esas itibariyle kesin hüküm, mahkeme kararına atfedilen hukuki gerçeklik niteliğidir². Bu hukuki gerçeklik nedeniyle, aynı taraflar arasında ve aynı dava sebebine dayanarak aynı konuda yeni bir dava açılamayacağı kabul edilmiştir.
Aynı dava tekrar açılabilir mi?
Davayı terk etmeyi kabul eden taraf aynı davayla tekrar karşı karşıya kalabilir. Dava bu şekilde terk edilirse, davanın hiç açılmadığı kabul edilir. Başka bir deyişle, diğer tarafın terk etme rızası olması koşuluyla, aynı dava ücret karşılığında yeniden açılabilir.